Crumble de August cu prune coapte

Noaptea trecută a plouat. Am stat cu ochii închiși și am ascultat șuvoiaele de apă care s-au izbit de geam aducând cu ele prea mult așteptata răcoare. Mirosul de țărână udă, lumina fulgerelor puternice și cântecul norilor scuturați de vânt m-au ademenit într-un somn dulce și odihnitor.

Și m-am trezit dimineață în aromă de vară târzie, cu poftă de dulce acrișor. Aveam în coș niște prune zdravăn de coapte care mi-au făcut cu ochiul. Se doreau a fi gustate!! N-am mai stat pe gânduri, le-am găsit un rost în meniul de week-end cât ai zice „crumble”!

Am luat vreo 10-12 dintre ele, prunele, le-am despărțit de sâmburi și le-am împărțit în sferturi. Le-am stropit cu niște zahăr brun ( 3 linguri), am adăugat ceva unt (cât o caisă), le-am amăgit cu puțină apă (50 ml) și le-am dat pe foc să se încălzească bine, să zemuiască.

Alături, într-un bol, am pus făină albă (8 linguri), zahăr brun (4 linguri) și niște unt molatic de atâta așteptat să-i vină rândul (120 grame). Am frământat cu degetele, nu prea mult căci de la ploaie erau încă adormite.

Și ca să fie treaba treabă, am pus compotul într-o micuță tavă de ceramică (20cmX20cm), am azvârlit deasupra aluatul sfărâmicios și l-am inchis în cuptor pentru vreo oră, la foc numai bun (180°C).

A ieșit o budincă deliciosă, perfect de asortat cu înghețată..doar e încă vară, nu?!

DSC08769

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s