Sithonia si o surpriza placuta!

Sfârșit de vară și toată lumea revine în oraș la cele lăsate în urmă. Eu însă am plecat în vacanță, dornică să prelungesc vara și încercând să mituiesc calendarul cu promisiuni de tot felul: ba că o să mă întorc plină de energie, ba că o să mă mobilizez rapid, ba că una ori alta…

Am plecat cu noaptea-n cap și cu un nod în gât gândindu-mă la ce drum lung ne așteaptă..mereu am acest sentiment din cauza răului de mașină..și parcă de fiecare dată uit – până data viitoare. Cu copii și bagaje multe aruncate în portbagaj, am făcut țșpe opriri până la destinație, cam vreo 14 ore (!!!!!). Ultima oprire a fost revelatoare însă: în vârf de pantă, cu miros puternic de mentă și priveliște asupra mării nemărginite – da, ajunsesem în Sithonia.

dsc09043-2-copy-copy
dsc09198-copy

Mult verde împrejur, mai mult decât mă așteptam și o vreme blândă la început de septembrie. Drumuri șerpuitoare în miez de stâncă, sătuce simple și curate, plaje coborâte la marginea muntelui. Ne-am oprit în Sarti, unde aveam cazare, la o pensiune drăguță (Platania House) și amplasată aproape de plajă, la îndemână pentru oricine.

E nemaipomenit la mare când te afli doar tu pe plajă! Norocul lor (și al nostru), grecii au plaje cu duiumul, pentru toate gusturile: plaje pentru familii cu copii, plaje pentru snorkeling, plaje pentru windsurfing, plaje pentru toate la un loc. Noi le-am căutat pe cele din apropierea localității Sarti, atât cât să nu petrecem ore în șir pe serpentine dar și să ne bucurăm de soare și de apă albastră.

Am rămas o zi aici, eram obosiți de pe drum iar ceea ce părea că ne oferă plaja era pe gustul nostru: mai nimeni pe plajă, acces la șezlonguri și umbrele de soare gratuit (…mă rog – o consumație de 3 eur pentru 2 șezlonguri și o umbrelă/zi) nisip fin și apă foarte puțin adâncă – perfectă pentru copiii noștri zburdalnici. Și cu mâncarea ne-am descurcat, aveam niște ponturi de la gazda noastră, așa că am nimerit la fix niște restaurante/taverne cu preparate excelente: Restaurant Kotsaris, Restaurant Vrahakia.

dsc08934-2-copy-copy
Sarti
dsc08935-2-copy-copy
Sarti
dsc08967-2-copy-copy
Restaurant Vrahakia
dsc08977-2-copy-copy
restaurant Vrahakia
dsc08975-2-copy-copy
Restaurant Vrahakia

 

dsc08969-2-copy-copy
Restaurant Vrahakia

Și tot la îndrumările gazdei, am vizitat unele dintre cele mai frumoase plaje pe care le-am văzut până acum în Grecia. Am mers mai întâi la KalamitsiUn fel de Paradise Beach al Thassos-ului, mult mai aerisit și liniștit, cu ape azurii, taverne și un aer primitor. În funcție de locul în care vrei să te așezi, poți plăti pentru șezlonguri (2,5 eur/șezlong la Chica Beach Bar) sau poți face doar o consumație de minim 3 eur/umbrelă cu 2 scaune. Cât despre mâncare, ne-am răsfățat la Georgakis cu o ciorbiță de pește delicioasă și fructe de mare proaspete de ți se topeau în gură.

dsc09182-2-copy
Kalamitsi
dsc09178-copy
Kalamitsi
dsc09101-2-copy
Kalamitsi
dsc09072-2-copy
Kalamitsi
dsc09059-2-copy-copy
Kalamitsi
dsc09062-2-copy-copy
Kalamitsi

Într-una din zile, amăgiți de niște nori aruncați peste munți, ne-am gândit că ar fi mai bine să dăm o fugă mai spre sud, în Porto Koufu. Atmosfera de stațiune montană, puțin veștejită, poate mai potrivită pentru seniori ne-a făcut să ne îndreptăm spre altceva..

dsc09038-2-copy-copy
Porto Koufu
dsc09036-2-copy-copy
Porto Koufu
dsc09035-2-copy-copy
Porto Koufu

Așa că ne-am grăbit înapoi, spre nord, la Kriaritsi. Am trecut prin orașul fantomă al Sithoniei, un labirint cu străzi construite și lăsate la mila investitorilor, doar-doar vor construi ceva acolo. Indicatoare găsești pe pietre sau direct pe șosea – puțin încurcat însă ce te așteaptă la marginea acestuia este WOW!! O plajă numai pentru noi! Copiilor le-a plăcut, deși nu prea puteau sta nesupravegheați în apă, aceasta fiind cam adâncă aproape de mal. În orice caz, priveliștea merită din plin!

dsc09029-2-copy-copy
Kriaritsi
dsc09007-2-copy-copy
Kriaritsi
dsc09010-2-copy-copy
Kriaritsi

În căutarea plajei perfecte am ajuns la Agridia. Și da, o poți numi așa. Ascunsă de măslini, departe de drumul principal, am avut senzația că ne putem permite orice: mare și soare, nisip și zâmbete fericite de copii. Era acolo și o tavernă mică, cu câteva d-ale gurii dacă te hotărai să rămâi la prânz acolo..noi aveam alte planuri..

dsc08950-2-copy-copy
Agridia
dsc08943-2-copy-copy
Agridia
dsc08944-2-copy-copy
Agridia

Am ajuns și la renumita Portokali Beach unde am văzut delfini. Deși aglomerat, apa caldă și spectacolul oferit de aceștia (delfinii) ne-a făcut să ne simțim bine însă cu siguranță am vizitat locuri mai spectaculoase..

dsc08985-2-copy-copy
Portokali beach
dsc08987-2-copy-copy
Portokali beach
dsc08982-2-copy-copy
Portokali beach

Am lăsat special la final, un loc unde cu adevărat ne-am simțit bine- retras, cu apă calmă și limpede, cu taverne chiar pe malul mării. Mă gândesc și acum la această plajă. Abia am ajuns, ne-am rătăcit prin labiruntul de străduțe, pornisem greșit la drum – ar fi trebuit să trecem prin Skala Sikias dar n-am făcut-o…ne-am dezmeticit până la urmă și am ajuns la Klimataria. Îți recomand să ajungi acolo, este un nemaipomenit refugiu!

dsc09104-copy
Klimataria
dsc09117-copy
Klimataria
dsc09120-copy
Klimataria
dsc09134-copy
Klimataria
dsc09135-copy
Klimataria

 

dsc09151-copy
Klimataria

Grecia continuă să mă surpindă plăcut, mai sunt multe porți pe care mi-aș dori să le deschid!

dsc08965-2-copy-copy

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s