Cerkno, Idrija – ce frumoasă e Slovenia!

Slovenia este una dintre cele mai frumoase țări pe care le-am vizitat până acum. Am fost mai întâi la Ljiublijana, oraș cu oameni frumoși, oraș care respiră prietenie și care pare că nu doarme niciodată….apoi la Cerkno și Idrija, un an mai târziu, când, deși nu am avut mult timp la dispoziție, am avut plăcerea să descopăr aceste mici orășele din inima munților.

Cerkno  este stațiunea montană cea mai apreciata, cu puțini locuitori (în jur de 2000), recunoscut pentru spitalul partizan Bolnica Franja și pentru pârtiile de skiO singură după-amiază de toamnă târzie am avut răgaz, timp în care m-am plimbat nestingherită pe străduțele așezate de-a lungul și de-a latul între coamele dealurilor. Mi-am luat aparatul foto și am pornit curioasă să aflu câte ceva dintr-ale locului: nimeni – drumurile erau pustii, fără mașini și fără oameni. Era ca și cum, chiar în acel moment, toți locuitorii plecaseră undeva..la lucru poate. Un lucru era cert: înainte de plecare, toți își aranjaseră ferestrele, își măturaseră curțile de frunze și își vopsiseră gardurile. Să fi fost vreun concurs de frumusețe înainte să ajung eu?!

dsc01220 dsc01223 dsc01226 dsc01242 dsc01268 dsc01269 dsc01275 dsc01272 dsc01300

Am dat o fugă, într-o altă zi, și până la Idrija. Am coborât aici în mina de mercur declarată site UNESCO, am vizitat castelul Grad Gewerkenegg de unde mi-am cupărat un frumos suvenir din macrame aurit și am luat cina într-o atmosferă de poveste, la Kenda Manor Hotel. Cred că acest loc este cel care mi-a plăcut cel mai  mult! Am luat parte la ritualul pregătirii felurilor de mâncare care ne-au fost servite ulterior și am văzut cu câtă îndemânare se frământau renumitele paste umplute cu carne, Zlikrofi, un fel de ravioli italienești de o savoare nemaipomenită. Am băut vin roșu din podgoriile locului, am gustat cea mai bună plăcintă cu brânză dulce și stafide și am ascultat muzică live de pian și vioară.

dsc01317
Mina de mercur
dsc01319
Mina de mercur
dsc01323
Grad Gewerkenegg
dsc01327
Grad Gewerkenegg
dsc01334
Grad Gewerkenegg
dsc01338
Grad Gewerkenegg
dsc01346
Kenda Manor Hotel
dsc01350
Kenda Manor Hotel
dsc01354
Kenda Manor Hotel
dsc01355
Kenda Manor Hotel

De atunci, când vine toamna, trec prin mintea mea crâmpeie din această scurtă dar minunată călătorie!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s