Interviu cu o rusoaica – ghid turistic in Sankt Petersburg

14900514_1314069365299579_6158503289969350539_nAm cunoscut-o pe Maria într-o scurtă vacanță la Sankt Petersburg (vezi aici impresii), alături de un grup de turiști români. Pe lângă frumusețea orașului care pur și simplu m-a fermecat, Maria mi-a rămas aproape, prin căldura și dragostea sa față de meseria pe care o are.

M-am gândit să ți-o prezint și ție, în caz că te bate gândul să dai o fugă până la St. Petersburg!

  1. Buna, Maria! Ne povestești ceva despre tine ? ( cu ce te ocupi, cum de știi limba română, de cât timp ești ghid, cum se ia atestatul de ghid în Rusia ?)

Bună, Alina! Mulțumesc mult pentru această posibilitate de a discuta împreună, de a ne prezenta orașul, mulțumesc pentru interesul vostru față de Sankt-Petersburg. În primul rând aș vrea să spun că aproape toată viața mea, începând cu vârsta de 17 ani (atunci m-am înscris la secția de limba română din cadrul catedrei limbilor romanice a facultății de filologie a Universității de Stat din Leningrad), este legată de România, cultura și limba română. După absolvirea facultății, mai mult de 20 de ani am predat limba și civilizația română la facultate. Din păcate, am fost nevoită să demisionez anul acesta din cauza prescurtării programei didactice și micșorarea numărului cadrelor didactice. Mi s-a propus să predau limba franceză la facultate, dar am renunțat – consider că, pentru mine, această trecere ar însemna o oarecare decalificare. Am rămas fidelă limbii române și mi-am amintit de cea de-a doua mea profesie, respectiv meseria de ghid turistic.   În trecut am absolvit școala de ghizi, în limbile română (mai întâi) și apoi câțiva ani mai târziu în limba rusă și franceză. Prima specializare ca ghid în limba română am obținut-o alături de compania sovietică Inturist, având norocul să nimeresc la cei mai buni profesori din această agenție. Această „a doua” meserie mi-a permis să îmi mențin cunoștințele de limbă la  un nivel potrivit, având în fiecare vară o sesiune de practică de limbă excelentă. Ca fiecare meserie, această profesie este destul de grea: în Sankt-Petersburg, anual, ghizii frecventează cursurile, conferițele și seminariile organizate de muzee, dau examene pentru aproape fiecare muzeu pe care și-l doresc în „portofoliu” (apropo, tocmai m-am întors de la Muzeul Faberge unde am petrecut patru ore, o să mă întorc acolo mâine și poimâine și peste o săptămână, însușind materialul, voi da un examen pentru a obține posibilitatea de a le prezenta turiștilor mei colecția acestui muzeu).  Toate cunoștințele acestea le împărtășesc turiștilor mei! Mulți dintre turiștii mei îmi devin prieteni.

20140705_175356
Sankt Petersburg
DSC_0466
Sankt Petersburg
DSC_0477
Sankt Petersburg
DSC_0179
Sankt Petersburg

DSC_0444

DSC_0342
Sankt Petersburg
  1. Spune-ne Maria, de ce să vizităm Rusia ?

Sincer vorbind, eu nu mă pricep mult în publicitate. În primul rând, cred că fiecare persoană trebuie să viziteze țara care o interesează fie prin istoria sa, fie prin spirit, cultură, fie prin faptul că știe mult despre ea sau, din contră, nu știe nimic. Majoritatea turiștilor mei care vin în Rusia știu deja despre țara noastră, dar am avut cazuri, când, de exemplu, un tânăr mi-a spus sincer că se aștepta aici să vadă mulți oameni mohorâți, răi, tehnică militară peste tot, camioane vechi, dube etc. Al doilea caz, atunci când am lucrat cu un grup de pelerinaj, un preot care a fost pentru prima dată în Rusia mi-a spus: ”Cum să trăiesc de acum înainte, Maria?! Pentru mine este o adevărată ”disonanță cognitivă”. Adică imaginea dumnealui s-a schimbat complet după vizita aici.

Și cu mine se întâmplă așa ceva, când se rup stereotipurile față de anumite țări. Un exemplu recent este Georgia, această țară minunată, pe care am vizitat-o în octombrie.

  1. Maria, Moscova sau St. Petersburg?

Aș spune: ”Și, și”.

Îmi place foarte mult Moscova, nu-mi plac însă distanțele imense și faptul că trebuie să pierd timpul trecând dintr-un punct în altul.

moscow-1029675_1920
Moscova
great-kremlin-palace-183032_1280
Moscova

Apropo, anul acesta ghizii din Sankt-Petersburg vor merge special la Moscova la sfârșitul lunii decembrie pentru excursii specializate în muzeele Moscovei și pentru a o cunoaște mai bine. Voi merge și eu.

  1. Și  Sankt Petersburg? Ce poți să ne spui despre el? Când este cel mai bine de vizitat, ce avem de văzut aici, câte zile avem nevoie, ce putem mânca aici?

Dacă o să vă povestesc acum despre Sankt Petersburg, ce o să vă povestesc atunci, când veniți !? 🙂

Pentru mine, care m-am născut în  Sankt-Petersburg (Leningrad) aș spune ca orașul este bun de vizitat în orice anotimp, dar pentru turiștii mei, un anotimp ”frumos” este foarte important, spre deosebire, de exemplu, de francezi și de germani, care vin toamna, iarna și primăvara, atunci când este frig, lapoviță și cerul este gri închis… Există însă și un mare avantaj – în muzee intrările sunt libere și nu trebuie să stai la coada la intrare. Trebuie să spun că vara este mare înghesuială în toate muzeele, deși acestea lucrează aproape non-stop. Chiar am avut în vara aceasta o mare problemă în a obține biletele pentru Ermitaj și Pușkin, acestea  fiind pur și simplu asaltate cu un val imens de turiști. Oricum, v-aș recomanda să veniți în luna mai, înainte de această nebunie, sau în septembrie… Dar, în zadar vă ademenesc iarna sau primăvara, n-o să urmați exemplul francezilor !…

russia-1758515_1920

În ceea ce privește durata, cred că 4-5 zile pentru un program cultural este destul. Mai multe zile este deja obositor, îi va mulțumi numai pe specialiști.

Pentru gurmanzi și nu numai, există  bucătăria tradițională rusească sau europeană (mai ales italiană, franceză sau orientală). Practic, avem restaurante pentru toate gusturile !

Ce putem face în St Petersburg iarna? Iarna v-aș recomanda muzeele !  În timpul iernii nu este această alergătură, înghesuială sau chiar  scandaluri între turiștii care stau la  cozi.  În muzee puteți sta cât timp doriți, nu există o limită de acces. De asemenea, prețurile la hoteluri sunt mult mai mici – vara, în perioada nopților albe, se organizează multe forumuri, summituri, conferințe internaționale, campionate etc. Și, bineînțeles, prețurile la hoteluri sunt pe măsură…

  1. Cu ce se laudă rușii?

Aș răspunde, probabil, incorect în ceea ce privește ”corectitudinea politică” – Rușii se laudă cu istoria. Fie tristă, fie complicată, fie controversată. Este tezaurul nostru. N-o să renunțăm la ea orice ar fi.

moscow-1727878_960_720
Moscova
  1. Cât ne costă un ghid pentru o vacanță la St. Petersburg ?    

Este o întrebare complicată. În principiu, Asociația ghizilor din Sankt-Petersburg ne recomandă tarifele pentru fiecare sezon, pentru diferite limbi. Uneori, o agenție de turism care dorește să colaborăm îmi comunică prețul fix pentru o oră (pentru un grup sau pentru turiști individuali) și poate fi destul de ridicat.  Alteori, există situații când mi se spune că sunt oameni care în această perioadă au scos ultimii bani pentru a-și împlini visul și bineânțeles, suntem de acord și lucrăm fără nici o îndoială pe bani mai puțini sau chiar și gratuit dacă este cazul. Aș putea spune, de asemenea că lucrez atât pentru VIP-uri cât și pentru oameni simpli.

  1. Ce este diferit atunci când apelezi la serviciile unui ghid turistic față de mersul pe cont propriu ? Există și alte avantaje în afară de cele legate de detaliile pe care un ghid ți le poate oferi ?

Depinde. Dacă o persoană este pentru prima dată în Sankt Petersburg,  aș recomanda totuși să folosească serviciile uni ghid care este la curent cu mai multe detalii, ……uneori turiștii se bazează pe experiențele din alte țări și alte orașe. Dar la noi sunt unele reguli locale și deosebiri pe care le cunoaștem și facem tot posibilul pentru ca turiștii să nu întâmpine dificultăți, să treacă repede pe itinerare, să nu piardă timp în căutarea capodoperelor, să aibă o imagine completă asupra colecțiilor, arhitecturii, monumentelor istorice,să evităm (cât este posibil) problemele cu hoții de buzunar care se năvălesc în orașul nostru din toată Rusia și din străinătate în sezonul turistic.

peter-643657_1920
Sankt Petersburg
  1. Maria, am vorbit despre St Petersburg dar…despre Moscova ne poți spune câte ceva? Ce avem de vizitat aici?

Așa cum v-am spus deja, mai detaliat o să vă pot răspunde după această excursie informativă de la sfârșitul lunii decembrie. Dar în prealabil vă pot spune că mai întâi trebuie să vizitați Kremlinul cu Catedralele lui, Piața Roșie și Catedrala Sfântului Vasilii. De asemenea, Galeria Tretiacov și Muzeul Pușkin sunt renumite pentru colecțiile lor și să nu uităm nici de conacele Kolomna și Arhanghelskoie, și, bineînțeles Mânăstirile din împrejurimile Moscovei.

moscow-863531_960_720
Moscova
moscow-1556564_960_720
Moscova
moscow-1687591_960_720
Moscova
saint-basils-cathedral-1818695_960_720
Moscova
  1. Spune-ne în câteva cuvinte de ce iubești Rusia.

Cum a spus poetul și diplomatul rus Fiodor Tiutcev din secolul 19: ”Rusia nu poate fi cuprinsă cu mintea și nu poate fi măsurată cu acelaşi etalon. În Rusia nu poţi decât să crezi. ”

Doar pentru că m-am născut aici! Am această ”memorie genetică”,  moștenită de la strămoșii mei, de la cei care au venit încă de la sfârșitul sec. 18  în Sankt-Petersburg din Germania, de la cei care  s-au salvat de foametea din anii 20 ai secolului trecut din Regiunea Smolensk, și care s-au reunit mulțumită părinților mei.

Mulțumim, Maria!

Cu multă plăcere! Eu vă mulțumesc din tot sufletul!

Pe Maria o găsești pe facebook la pagina Sankt Petersburg în limba Română!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s